Meet Barbra from Ace of Cups Jewellery

Maak kennis met Barbra van Ace of Cups Jewellery

In dit interview ontmoeten we Barbra van Ace of Cups Jewellery die prachtige sprookjesachtige vintage oorbellen maakt.

Vertel ons een beetje over jezelf?

Ik ben geboren en getogen in Amsterdam. Als kind tekende ik altijd. Mijn moeder kocht altijd schetsboeken voor mij. Zelf werkte ze eind jaren zestig als illustrator. Ik ging naar de kunstacademie toen ik ongeveer 30 jaar oud was. Voordien had ik me nooit gerealiseerd dat dit een optie voor mij was.
Ik heb geschilderd en getekend, voornamelijk portretten en stadsgezichten, en heb jarenlang kunstlessen gegeven aan volwassenen en kinderen, wat ik graag deed. Ik vond het vooral leuk om met kinderen te werken. Wat ze maakten, vooral de jongeren, was vaak zo verrassend. En nu maak ik sieraden, iets heel anders! En ik geniet er enorm van.

Wat is het verhaal achter Ace of Cups Sieraden?

Ik kreeg voor het eerst het idee om sieraden te maken in de zomer van 2019. Ik herinner me dat ik me erg geïnspireerd voelde om dit idee op te volgen, ook al begreep ik niet waarom of waar dit idee ineens vandaan kwam. Als schilder was het idee om sieraden te maken nog nooit bij mij opgekomen. Moet ik niet doorgaan met wat ik in het verleden heb gedaan?

Ik besloot uit die doos te stappen en alle gedachten over wat ik wel of niet zou moeten zijn, te elimineren. Later dat jaar begon ik met het maken van mijn eerste oorbellen. En sindsdien ben ik niet meer gestopt. En zo werd Ace of Cups geboren.
Ik volgde mijn gevoel, mijn intuïtie en vooral mijn hart. En het heeft mij nu bij La Boutique gebracht!

Als kind keken mijn oudere broer en ik graag door de caleidoscoop die we thuis hadden. Ik was gefascineerd toen ik zag hoe al die prachtige stukjes glas veranderden in prachtige nieuwe patronen elke keer dat ik ze omdraaide. Het was magisch! Nu ik sieraden maak, combineer ik kleuren en vormen en gebruik ik graag glas. Het is eigenlijk een soort speels proces, vooral aan het begin van het creëren van nieuwe stukken. En dat is precies wat ik wil dat mijn sieraden zijn: een beetje speels, met een vleugje magie, maar stijlvol.

Het viel ons op dat je vaak Tsjechisch Glas als materiaal gebruikt. Wat is er speciaal aan Tsjechisch glas?

Tsjechische glasmakers cultiveren al honderden jaren hun eigen speciale technieken en hun glaskralen staan ​​over de hele wereld bekend om hun kwaliteit, vormen en afwerkingen.
Toen ik begon met het maken van sieraden werd ik al snel verliefd op Tsjechische glaskralen. Ik vind ze heel aantrekkelijk en heel inspirerend. Vanwege het kleuraanbod, maar vooral omdat ze een soort ruige folkloristische sprookjesachtige stijl hebben die ik erg mooi vind. Ze passen perfect bij mijn “vintage en sprookjesachtige” oorbellen. Ik zou er zelf graag een keer naartoe gaan om het vakmanschap en het werkproces van de lokale glaskralenmakers te aanschouwen.

Heb jij een favoriete plek in Amsterdam? Waarom/wat betekent het voor jou?

Ik houd ervan om langs de Amstel te wandelen of er gewoon naast te zitten. Het brengt mijn geest tot rust.
Ik hou ook van de Westermarkt/Noordermarkt op maandagochtend in de Jordaan. Ze verkopen allerlei interessante spullen en ik hou erg van de bohemien sfeer.

Wat betekent lokaal vakmanschap voor jou?

Uit het niets iets nieuws creëren, met je eigen handen, iets dat voorheen niet bestond, dat is voor mij persoonlijk het mooiste wat er is.
Lokaal vakmanschap is waardevol omdat de producten vaak origineel en authentiek zijn. Het moet zichtbaar zijn, zodat mensen de kans hebben om ervan te genieten, te waarderen en te steunen.
En voor mij gaat het er ook om dat je de stad waarin je woont op een heel andere manier leert kennen. Door lokale ambachten te ontdekken in de streek waar je woont, herontdek je eigenlijk je geboortestad!

Naar wat voor soort muziek luister je?

Ik geniet van veel verschillende muziekstijlen. Van Fado tot reggae en ga zo maar door. Ik hou erg van James Taylor en Ray Charles. Stevie Wonder is heel speciaal voor mij en de laatste tijd luister ik heel graag naar Salif Keita, vooral het nummer Seydou, het is prachtig. Mijn vorig jaar overleden broer vond het ook geweldig. Hij wilde in Afrika wonen. Het nummer is heel puur, zacht en vriendelijk en het doet me aan hem denken.

Als je de rest van je leven elke dag één maaltijd zou moeten eten, welke zou dat dan zijn?

Ik zou er geen enkel probleem mee hebben om de rest van mijn leven elke dag echte Italiaanse lasagne te eten.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.